Lite ditt och datt

Fredag 15 Maj

    Nu ska vi bli med hemsida    đŸ˜Ž

Vi fĂ„r se hur det gĂ„r ,, om den blir vad jag tĂ€nkt
om inte annat sĂ„ Ă€r jag en erfarenhet rikare och det Ă€r inte fy skam.    
 
  

Torsdag 23 Juli

AArlet... som heter Scarlet i papprena men fick heta Arlet för jag tidigt bestÀmt CokettŽs första stoföl skulle heta Scarlett men det Àr en annan historia ...
Är en 14 Ă„rig whippet med kapplöpnings blod i sig .
Hon har aldrig sprungit pÄ bana men i skogen har hon jagat bÄde det ena och andra.

Det Àr en otroligt snabb hund ,hÀnger pÄ gryhoundarna lÀtt men Àr snabbare i vÀndningar och har en ÄterhÀmtnings förmÄga som Àr förvÄnande.
NĂ€r gryhounden förtfarande ligger flĂ„sande utslagen efter ett "race" Ă€r Arlet helt oberörd fast hon sprungit samma strĂ€cka och Ă€r en liten hund.
Hon har ocksÄ klarat sig förvÄnadsvÀrt bra frÄn skador.
Bara en tĂ„skada , fast den var ordentligt illa, pĂ„ alla Ă„r. Arlet har inte varit sjuk i hela sitt liv 
Nu Ă€r hunden gammal men pigg och rörlig. Springer och jagar ivĂ€g ibland. Ingen kan gissa hennes Ă„lder som ser henne.   
  HĂ€lsokontrollen i vĂ„ras visade att hon bĂ„de hör och ser bĂ€ttre Ă€n vi trott och tĂ€nderna Ă€r okey. Blod vĂ€rderna pĂ„ njurar och lever Ă€r bra. Allt var som det skulle förutom ett blĂ„sljud pĂ„ hjĂ€rtat vilket hon aldrig har visat sig lida av.
Arlet gillar morötter men inte dom man köper i affĂ€r duger  det ska vara fodermorötter till hĂ€starna. Tuggbenen grĂ€ver hon ner pĂ„ olika platser tills dom blir `lagomÂŽ och hon har full koll pĂ„ var hon har gömt dom

Det stora problemet Àr att hon Àter inte mat.
vi lockar med alla godsaker en hund kan gilla. Fantasin har flödat hos mig och Anders .Lockar med godis mellan mĂ„len . Vi har försökt ge henne nĂ€r vi Ă€ter,lockat henne tigga . NĂ€r vi sĂ„g hon tjyv Ă„t kattmaten fick hon det och de fungerade ett tag. Men sĂ„ Ă€r det stopp igen
Just nu fĂ„r hon rĂ„ lammfĂ€rs och mackaroner.
 Det gĂ„r trögt. Tre matskedar fick jag i henne pĂ„ morgonen. Hurra vad jag blev glad. FĂ„ se om husse lyckas bĂ€ttre i kvĂ€ll
 

Fredag 17 Juli

Gotlandshönan Bruni har försökt att gömma sina Ă€gg hela sommaren . Vi har,,,eller rĂ€ttare sagt Anders har hittat och kunnat plocka frĂ„n flera reden ute inte bara frĂ„n Bruni Ă€ven de andra hönsen har slutat vĂ€rpa inne đŸ€š.  Ett Ă€gg lĂ€mnas kvar i boet och samma höna har dĂ„ Ă„tervĂ€nt tills hon fattar  boet Ă€r upptĂ€ckt , dĂ„ Ă€r det bara att springa runt och leta igen.  
Nu lyckades  som sagt  Bruni skrapa ihop 13 Ă€gg och beslutade sig för att ruva..Efter letande (av mig) hittade (Anders) vi henne i syrenhĂ€ckens mest ogenomtrĂ€ngliga del, ja för mĂ€nniskor vill sĂ€ga
 . RĂ€ven har inga svĂ„righeter att ta sig in,  hon mĂ„ste flyttas till sĂ€krare plats för hĂ€r kunde jag inte sĂ€tta upp nĂ„got runt henne utan att ta ner hela syrenen.  Jag vet ocksĂ„ att Ă€ggen inte Ă€r befruktade.  Det kommer alltsĂ„ inte bli kycklingar hur gĂ€rna eller lĂ€nge hon ligger dĂ€r.Men att fĂ„ en höna sluta ruva nĂ€r hon bestĂ€mt sig Ă€r svĂ„rt likasĂ„ att FLYTTA en ruvande höna och Ă€gg . Det har jag enbart dĂ„liga erfarenheter av. 
PĂ„ kvĂ€llen lyfte jag in Bruni som naturligtvis inte tĂ€nkte ge sig utan en fajt . Efter att slĂ€ppt in henne i buren och placerat henne i redet hoppade hon upp pĂ„ högsta pinnen bland de andra , struntade i Ă€ggen jag lagt i redet utan satt dĂ€r uppe hela natten  för att nĂ€sta morgon rusa ut till boet som jag lĂ€mnat nĂ„gra av Ă€ggen kvar i , Min tanke var att veta var hon ligger ialla fall .....Det hela upprepades kvĂ€llen efter  och rusningen till boet pĂ„ morgonen.
Det mĂ„ste ju finnas en bĂ€ttre lösning đŸ€”
.

Söndag 19 Juli

Efter egna funderingar och en trevare utslĂ€ngd pĂ„ alternativ.nu om förslag tror jag Bruni problemet kan vara löst. Och det i elfte timmen för hue vilket busvĂ€der det var i gĂ„r kvĂ€ll/natt.  HĂ€r har Ă„skat , blixtrat , blĂ„st och regnat. Strömmen gick strax efter klockan sju pĂ„ kvĂ€llen och den fick vi inte Ă„ter förrĂ€n i morse. Jag AVSKYR Ă„skvĂ€der. Det Ă€r alltid lite nervöst att ha alla djuren ute vid ovĂ€der, det hĂ€nder ju faktisk att blixten slĂ„r ner hĂ€r runt omkring..KvĂ€llen förlöpte annars lugnt i kort spel och china schack i stearinljuens sken.
 -Åter till Bruni.
   En holk med löstagbar överdel placeras i hönsburen . Holken delas av invĂ€ndigt sĂ„ det enbart finns plats för hönan att vara över Ă€ggen. Galler för öppningen sĂ„ hon inte kommer ut. Allt klart för inflyttningen som Ă€r planerad vid mörkrets inbrott i lung och utan stress .
NĂ€r dom första mullren och regndropparna faller pĂ„ eftermiddagen rusar jag ut till hĂ€cken och sliter tag i Bruni rafsar Ă„t mig Ă€ggen hon ligger pĂ„ galopperar sen in i hönsburen som har tak. Jag hann precis.. Att himmlens slussar öppnade sig Ă€r bara förnamnet.  Nu tryckte jag in Ă€ggen och den stackars hönan genom öppningen för Ă¶verdelen pĂ„ holken kan jag inte lyfta samtidigt jag hĂ„ller i Ă€ggen med ena handen, hönan under armen och försvarar mig mot henne med den andra handen. Blockerar snabbt utgĂ„ngen med nĂ€tet för hĂ€r vill hon inte vara.. Ett par timmar senare ligger hon kvar nĂ€r jag försöker kĂ€nna om det Ă€r nĂ„gra Ă€gg som gĂ„tt sönder men alla har klarat sig.      Kontrolerade att allt var okey efter omstĂ€ndigheterna nĂ„gra gĂ„nger under kvĂ€llen 
 
Nu pĂ„ morgonen tog jag bort gallret . Placerade vatten och mat utanför men Bruni lĂ„g kvar đŸ€©  

Tisdag 11 Augusti

PĂ„ dag 21 klĂ€cktes Ă€ggen. Det var 7 st och inköpt befruktade sĂ„ jag har ingen aning om vad det blir för typ av höns eller tuppar. Men lite spĂ€nnande ska det ju vara ocksĂ„ 😀
Vi köpte10 Ă€gg sammanlagt och lade de andra 3 under hönan Liten som har varit "klucksjuk" i snart en mĂ„nad. Hennes Ă€gg var inte befruktade men envis som höns Ă€r lĂ„g hon kvar . Nu orkade hon inte ligga hela tiden ut pĂ„ dom 3 Ă€ggen utan "klev av" pĂ„ dag 17 bara 4 dagar innan klĂ€ckning. Dom Ă€ggen ligger nu under vĂ€rmelampa i en hĂ€stbox i krubban dĂ€r. FĂ„r se om det gĂ„r bra. Kanske kycklingarna överlever. Som alltid hĂ€r med mottot "Man mĂ„ste försöka"

Onsdag 12 Augusti

😀  Det piper i de 3 Ă€ggen under vĂ€rmelampan i dag pĂ„ morgonen...Och vid halv 2 pĂ„ em, var det en kyckling ute ur Ă€gget..NĂ€r kycklingen var torr bar jag ut den till  Bruni som mottog den utan problem.. Dom tvĂ„ andra har sprickor och hĂ„l pĂ„ sina skal och det Ă€r ett vĂ€ldigt pipande nĂ€r dom hör att man kommer in i boxen.
Du kan gĂ„ in och titta och lyssna i Brunis vidioklipp.


Nu var jag ute för en snabb koll i krubban och en kyckling till har klĂ€ckts  `bara`  en kvar  😉
Och den klĂ€cktes  c.a  kl:22:oo 

Söndag 12 juli

Idag tvingades vi med stor sorg avliva LĂ„ngöra. Hon fick en svĂ„r juverinflammation som komplicerades av början till lunginflammation och svarade inte pĂ„ behandlingen .
Ungarna baggen Oskar och tackan Olivia Ă€r bara 10 veckor . Stora syster Lillan och hennes unge Tösen tog hand om ungarna redan dom sista dagarna nĂ€r LĂ„ngöra var sjuk. SĂ„ nu har Lillan 3 ungar...Men hennes smĂ„ syskon fĂ„r ju inte dia henne sĂ„klart dĂ€r gĂ„r grĂ€nsen.
Efter att slĂ€ppt ut dom med flocken igen tyr sig ungarna fortfarande till Lillan som visar var det bĂ€sta betet finns. Hoppas nu att Oskar ochOlivia klarar sig bra med enbart betet.

Torsdag 2 juli

Allt hö Àr inne. Med goda grannars hjÀlp har vi fÄtt upp det pÄ skullen,.
Jag har bara tittat pĂ„  đŸ€’  Att bĂ„de fĂ„ Ichias och ett stort inflamerat elefantöra pĂ„ vĂ€nster sida av kroppen har gjort  mig ofömögen att gĂ„, stĂ„ eller sitta .
Vi tar det mesta av foder utifrĂ„n men lite slĂ„r vi sjĂ€lva för att inte djuren bara ska trampa ner betet. Dom gamla redskapen och traktorerna vill ocksĂ„ kĂ€nna sig nyttiga och det Ă€r kul att veta det Ă€r eget hö . jag tycker det Ă€ven Ă€r bra att hĂ€starna som reser och tĂ€vlar fĂ„r samma mat dom betar pĂ„ sommaren. Minimerar foderbyten 🙂


Tisdag 9 Juni

Nu Ă€r alla pĂ„ "bete". Men kommer det ett busvĂ€der med regn och storm om sĂ„ mitt i natten jagar jag in alla igen 😀. För vad ska jag annars Ă€gna min tid till nu nĂ€r ingen behöver passas pĂ„ med foder ,ut och inslĂ€pp,mockning. Snart Ă€r semestern slut för tĂ€vlingshĂ€starna. och dĂ„ Ă„ngrar jag att inte lediga tiden utnyttjades mer. 
.
  

Onsdag den 27 Maj

Nattfrost..Min Syren med tvĂ„fĂ€rgade blommor har frusit sönder. Den blĂ„ Ă€ldre Syrenen brevid klarade sig. Nu mĂ„ste jag vĂ€nta till nĂ€sta Ă„r . Jag hĂ„ller ett extra öga pĂ„ Pionerna nu för dĂ€r Ă€r mĂ„nga knoppar och jag hoppas inte myrorna Ă€ter upp dom eller som tidigare Ă„r knoppen bara torkar ut    Idag fick jag en dubbelblommig gul syren som ska planteras .Den har redan stora blommor och doftar underbart  .
Nu vĂ€rper hönsen ..Men gotlandstöserna har blivit störda vid vĂ€rpning i hönshuset nĂ„gra gĂ„nger av oss som klampat in för att fylla pĂ„ vatten eller mat och lĂ€gger nu Ă€ggen uteđŸ˜„
Idag bestĂ€mde jag att dom fĂ„r vara inne. Vilket resulterade i dĂ„ligt samvete hos mig ,för Liten (dvĂ€rg höna) var ju jĂ€tte duktig och la Ă€gg dĂ€r hon skulle , Örni Ă€r en snĂ€ll tupp Orange och Hildur-Hilda vĂ€rper inte sĂ„ dĂ„  tĂ€nkte jag kan ju dom fĂ„ gĂ„ ut.. 
Varför lyssnar jag inte pĂ„ mig sjĂ€lv.."Det gĂ„r inte att vara hygglig/bussig mot djur".  Dom förstĂ„r inte skillnaden varesig det Ă€r en höna eller hĂ€st.
Nu blev det bara vĂ€rre med stress   NĂ€r inte sagda höns och tupp fick gĂ„ ut och in som dom brukar och Svarta gotlanshönan var helt som en tiger i buren och ville bara ut för dĂ€r nĂ„gonstans har hon en liten hög med vĂ€l gömda Ă€gg.
Hela dagen har jag letat i buskar och snĂ„r ute med blĂ„st och regnskurar      NĂ€r Anders kom hem sĂ„ hittade han tvĂ„ bon bakom stallet med tvĂ„ Ă€gg i varje..FörstĂ„r inte att han alltid hittar saker 😉 Jag springer bara runt och letar.

MĂ„ndagen den 25 Maj

Nu Ă€r dom hĂ€r alla... SĂ€desĂ€rlan ,Svalorna,Brun flugsnappare, TörnfĂ„geln,Änderna, alla som kommer vart Ă„r och hittar sina speciella boplatser ,men vem Ă€r det som sjunger om natten? Har sten koll pĂ„ katterna hoppas jag i alla fall nĂ€r alla ungarna lyfter.
 
I Ă„r kommer nog kungsörnen att ha ungar vilket jag ser med viss fasa nu nĂ€r hunden Arlett som Ă€r liten/gammal  och rör sig orytmiskt.

Lammen ska fĂ„ sova ute i natt . Med ljud avstĂ„nd frĂ„n mitt sovrum

Bruse lekte sĂ„ intensivt med ungarna i dag att han stĂ„ngade mig nĂ€r jag kom för att ta det sedvanliga fotot för dagen och blev sĂ„ förskrĂ€ckt över sitt tilltag att han backade flera meter och sprang ifrĂ„n mig utan att jag hann reagera vare sig posetivt eller negativt..
Stackars Bruse ..
Han vet inte hur stor och stark han Àr och i bland uppför han sig som en lammunge. En snÀll kille Àr det och jag Àr glad att ha beslutat ha han kvar över sommaren..

Lördag den23 Maj

Det har hĂ€nt en del hĂ€r pĂ„ gĂ„rden ..Nu kommer ett referat
Att jobba med hemsida tar all kraft för det Àr sÄ mÄnga ideér och nÀr en Àr tÀnkt dyker en annan upp..Mitt i alla foto och texter sÄ Àr det djur som pockar pÄ uppmÀrkasmhet..DÄ har jag glömt hÀlften av vad jag vill Ästakomma
.  I alla fall hĂ€r Ă€r lite "nyheter".

Att djur inte vet sin Ă„lder Ă€r ju helt klart ,för det talar ju ingen om för hunden,katten ,hĂ€sten eller lammet . SjĂ€lv vet jag min Ă„lder utan att titta i spegeln eller dopatesteln. Och varför det..? jo kroppen vet pĂ„ timman hur gammal jag Ă€r. Och jag Ă€r medveten om ,,gör det ont hĂ€r eller dĂ€r ..pĂ„följd och verkan  Men se den vetskapen har inte djur som lever nu,,,bara nu
Arlett (Whippet) Ă€r 14 Ă„r ser lite sĂ€mre och har troligen ett tryck pĂ„ lilla hjĂ€rnan som gör att koordinationen inte stĂ€mmer..Viker framtassarna ,vobblar ibland nĂ€r hon gĂ„r och trillar nĂ€r hon vĂ€nder sig om .Ja lite som vi nĂ€r Ă„ldern tar ut sin rĂ€tt ett snesteg hĂ€r och dĂ€r 😉
Dessutom har hon ett blĂ„sljud pĂ„ hjĂ€rtat.  
Hon har inte ont av det och det bevisades hÀr om dagen

BĂ„da hundarna Ă€r ute och Bebis som `serÂŽ drar pĂ„ en hare och Arlett hĂ€nger pĂ„ tĂ€tt bakom . Det gĂ„r fort .. sĂ„ fort att vi inte mĂ€rkte hundarna var borta för Ă€n senare  đŸ€­.
 Anders tog bilen och letade i riktningen mot stora vĂ€gen och jag gapade och skrek ( har nog varit militĂ€r i mitt förra liv) deras namn hĂ€r och i synavstĂ„nd frĂ„n huset. VÄÄLLDIGT trötta hundar med röda slippsar kom sĂ„ smĂ„ningom.
Det som förvĂ„nar mig Ă€r att Arlett Ă„terhĂ€mtar sig sĂ„  mycket fortare Ă€n Bebis som bara Ă€r hĂ€lften sĂ„ gammal Arlett Ă€r inte den som blir efter nĂ€r det gĂ„r fort sĂ„ hon har inte sparat pĂ„ krafterna... Jo dĂ„ det Ă€r skador pĂ„ bĂ„das tassar och tĂ„r sĂ„ Bebis kan knappast gĂ„ men malligare konvalicenter fĂ„r man leta efter
Lammen vill jag ha inne pĂ„ natten för nu har Ă€ven rĂ€ven ungar ..Hmm kanske rĂ€ven hundarna jagade ...Om ungarna bara ligger nĂ„gon halv meter frĂ„n mamman sĂ„ kan rĂ€vhonan hinna ta ungen/arna .. för som smĂ„ sover dom vĂ€ldigt hĂ„rt och hinner inte reagera.   Nu har vi ÂŽmobila hagarÂŽ pĂ„ dagarna runt stallet och boningshuset
med grindar vilket gör ett himmla gap och tjat att "skynda pĂ„ och slĂ€pp ut oss" nĂ€r dom Ă€r i lammhuset sĂ„ fort man visar sig...NĂ„. Nu vĂ€xer alla fort och hoppas att jag törs ha ute pĂ„ natten snart...MEN dom Ă€r ju sĂ„ smĂ„ mina bebis lammisar eller kanske inte đŸ€©
BizetŽs hovböld som inte var av det snÀllare slaget ,,har lÀkt fint och han Àr nu efter 5veckor ohalt. Ibland Àr jag bÄde vet och hovslagare..-He he..

I dag har Elin och Jag varit och fixat sadlarna med Scarlett och Velvet hos sadelmakare /utprovare Jimmy som kommer ner 2ggr om Ă„ret till Darves hĂ€stsport affĂ€r.  Han stoppade om hela hennes dressyrsadel. Och konstaterade att Elin sitter sĂ„ rĂ€tt i sadeln med avtrycken av sittbenen att dömma..🙂 Kul att Elin fĂ„r höra beröm frĂ„n andra


Senaste kommentarer

06.04 | 22:18

Fin sida du har. Och jÀttefin och bra berÀttelse om era fÄr och lamm / Liselotte

09.11 | 14:36

Vilken hönslyx

24.12 | 09:47

Vicken ryttare

20.12 | 22:42

HÀrlig sida, hÀrliga djur!