Lite ditt och datt
Fredag 15 Maj
    Nu ska vi bli med hemsida    😎 

         Vi får se hur det går ,, om den blir vad jag tänkt
om inte annat så är jag en erfarenhet rikare och det är inte fy skam.    
 
  
Torsdag 23 Juli

AArlet... som heter Scarlet i papprena men fick heta Arlet för jag tidigt bestämt Cokett´s första stoföl skulle heta Scarlett men det är en annan historia ...
Är en 14 årig whippet med kapplöpnings blod i sig .
Hon har aldrig sprungit på bana men i skogen har hon jagat både det ena och andra.

Det är en otroligt snabb hund ,hänger på gryhoundarna lätt men är snabbare i vändningar och har en återhämtnings förmåga som är förvånande.
När gryhounden förtfarande ligger flåsande utslagen efter ett "race" är Arlet helt oberörd fast hon sprungit samma sträcka och är en liten hund.
Hon har också klarat sig förvånadsvärt bra från skador.
Bara en tåskada , fast den var ordentligt illa, på alla år. Arlet har inte varit sjuk i hela sitt liv 
Nu är hunden gammal men pigg och rörlig. Springer och jagar iväg ibland. Ingen kan gissa hennes ålder som ser henne.   
  Hälsokontrollen i våras visade att hon både hör och ser bättre än vi trott och tänderna är okey. Blod värderna på njurar och lever är bra. Allt var som det skulle förutom ett blåsljud på hjärtat vilket hon aldrig har visat sig lida av.
Arlet gillar morötter men inte dom man köper i affär duger  det ska vara fodermorötter till hästarna. Tuggbenen gräver hon ner på olika platser tills dom blir `lagom´ och hon har full koll på var hon har gömt dom

Det stora problemet är att hon äter inte mat.
vi lockar med alla godsaker en hund kan gilla. Fantasin har flödat hos mig och Anders .Lockar med godis mellan målen . Vi har försökt ge henne när vi äter,lockat henne tigga . När vi såg hon tjyv åt kattmaten fick hon det och de fungerade ett tag. Men så är det stopp igen
Just nu får hon rå lammfärs och mackaroner.
 Det går trögt. Tre matskedar fick jag i henne på morgonen. Hurra vad jag blev glad. Få se om husse lyckas bättre i kväll
 

Fredag 17 Juli
Gotlandshönan Bruni har försökt att gömma sina ägg hela sommaren . Vi har,,,eller rättare sagt Anders har hittat och kunnat plocka från flera reden ute inte bara från Bruni även de andra hönsen har slutat värpa inne 🤨.  Ett ägg lämnas kvar i boet och samma höna har då återvänt tills hon fattar  boet är upptäckt , då är det bara att springa runt och leta igen.  
Nu lyckades  som sagt  Bruni skrapa ihop 13 ägg och beslutade sig för att ruva..Efter letande (av mig) hittade (Anders) vi henne i syrenhäckens mest ogenomträngliga del, ja för människor vill säga
 . Räven har inga svårigheter att ta sig in,  hon måste flyttas till säkrare plats för här kunde jag inte sätta upp något runt henne utan att ta ner hela syrenen.  Jag vet också att äggen inte är befruktade.  Det kommer alltså inte bli kycklingar hur gärna eller länge hon ligger där.Men att få en höna sluta ruva när hon bestämt sig är svårt likaså att FLYTTA en ruvande höna och ägg . Det har jag enbart dåliga erfarenheter av. 
På kvällen lyfte jag in Bruni som naturligtvis inte tänkte ge sig utan en fajt . Efter att släppt in henne i buren och placerat henne i redet hoppade hon upp på högsta pinnen bland de andra , struntade i äggen jag lagt i redet utan satt där uppe hela natten  för att nästa morgon rusa ut till boet som jag lämnat några av äggen kvar i , Min tanke var att veta var hon ligger ialla fall .....Det hela upprepades kvällen efter  och rusningen till boet på morgonen.
Det måste ju finnas en bättre lösning 🤔
.

Söndag 19 Juli

Efter egna funderingar och en trevare utslängd på alternativ.nu om förslag tror jag Bruni problemet kan vara löst. Och det i elfte timmen för hue vilket busväder det var i går kväll/natt.  Här har åskat , blixtrat , blåst och regnat. Strömmen gick strax efter klockan sju på kvällen och den fick vi inte åter förrän i morse. Jag AVSKYR åskväder. Det är alltid lite nervöst att ha alla djuren ute vid oväder, det händer ju faktisk att blixten slår ner här runt omkring..Kvällen förlöpte annars lugnt i kort spel och china schack i stearinljuens sken.
 -Åter till Bruni.
   En holk med löstagbar överdel placeras i hönsburen . Holken delas av invändigt så det enbart finns plats för hönan att vara över äggen. Galler för öppningen så hon inte kommer ut. Allt klart för inflyttningen som är planerad vid mörkrets inbrott i lung och utan stress .
När dom första mullren och regndropparna faller på eftermiddagen rusar jag ut till häcken och sliter tag i Bruni rafsar åt mig äggen hon ligger på galopperar sen in i hönsburen som har tak. Jag hann precis.. Att himmlens slussar öppnade sig är bara förnamnet.  Nu tryckte jag in äggen och den stackars hönan genom öppningen för överdelen på holken kan jag inte lyfta samtidigt jag håller i äggen med ena handen, hönan under armen och försvarar mig mot henne med den andra handen. Blockerar snabbt utgången med nätet för här vill hon inte vara.. Ett par timmar senare ligger hon kvar när jag försöker känna om det är några ägg som gått sönder men alla har klarat sig.      Kontrolerade att allt var okey efter omständigheterna några gånger under kvällen 
 
Nu på morgonen tog jag bort gallret . Placerade vatten och mat utanför men Bruni låg kvar 🤩  

Tisdag 11 Augusti
På dag 21 kläcktes äggen. Det var 7 st och inköpt befruktade så jag har ingen aning om vad det blir för typ av höns eller tuppar. Men lite spännande ska det ju vara också 😀
Vi köpte10 ägg sammanlagt och lade de andra 3 under hönan Liten som har varit "klucksjuk" i snart en månad. Hennes ägg var inte befruktade men envis som höns är låg hon kvar . Nu orkade hon inte ligga hela tiden ut på dom 3 äggen utan "klev av" på dag 17 bara 4 dagar innan kläckning. Dom äggen ligger nu under värmelampa i en hästbox i krubban där. Får se om det går bra. Kanske kycklingarna överlever. Som alltid här med mottot "Man måste försöka"
Onsdag 12 Augusti

😀  Det piper i de 3 äggen under värmelampan i dag på morgonen...Och vid halv 2 på em, var det en kyckling ute ur ägget..När kycklingen var torr bar jag ut den till  Bruni som mottog den utan problem.. Dom två andra har sprickor och hål på sina skal och det är ett väldigt pipande när dom hör att man kommer in i boxen.
Du kan gå in och titta och lyssna i Brunis vidioklipp.


Nu var jag ute för en snabb koll i krubban och en kyckling till har kläckts  `bara`  en kvar  😉
Och den kläcktes  c.a  kl:22:oo 

Söndag 12 juli

Idag tvingades vi med stor sorg avliva Långöra. Hon fick en svår juverinflammation som komplicerades av början till lunginflammation och svarade inte på behandlingen .
Ungarna baggen Oskar och tackan Olivia är bara 10 veckor . Stora syster Lillan och hennes unge Tösen tog hand om ungarna redan dom sista dagarna när Långöra var sjuk. Så nu har Lillan 3 ungar...Men hennes små syskon får ju inte dia henne såklart där går gränsen.
Efter att släppt ut dom med flocken igen tyr sig ungarna fortfarande till Lillan som visar var det bästa betet finns. Hoppas nu att Oskar ochOlivia klarar sig bra med enbart betet.

Torsdag 2 juli
Allt hö är inne. Med goda grannars hjälp har vi fått upp det på skullen,.
Jag har bara tittat på  🤒  Att både få Ichias och ett stort inflamerat elefantöra på vänster sida av kroppen har gjort  mig ofömögen att gå, stå eller sitta .
Vi tar det mesta av foder utifrån men lite slår vi själva för att inte djuren bara ska trampa ner betet. Dom gamla redskapen och traktorerna vill också känna sig nyttiga och det är kul att veta det är eget hö . jag tycker det även är bra att hästarna som reser och tävlar får samma mat dom betar på sommaren. Minimerar foderbyten 🙂


Tisdag 9 Juni
Nu är alla på "bete". Men kommer det ett busväder med regn och storm om så mitt i natten jagar jag in alla igen 😀. För vad ska jag annars ägna min tid till nu när ingen behöver passas på med foder ,ut och insläpp,mockning. Snart är semestern slut för tävlingshästarna. och då ångrar jag att inte lediga tiden utnyttjades mer. 
.
  
Onsdag den 27 Maj
Nattfrost..Min Syren med tvåfärgade blommor har frusit sönder. Den blå äldre Syrenen brevid klarade sig. Nu måste jag vänta till nästa år . Jag håller ett extra öga på Pionerna nu för där är många knoppar och jag hoppas inte myrorna äter upp dom eller som tidigare år knoppen bara torkar ut    Idag fick jag en dubbelblommig gul syren som ska planteras .Den har redan stora blommor och doftar underbart  .
Nu värper hönsen ..Men gotlandstöserna har blivit störda vid värpning i hönshuset några gånger av oss som klampat in för att fylla på vatten eller mat och lägger nu äggen ute😥
Idag bestämde jag att dom får vara inne. Vilket resulterade i dåligt samvete hos mig ,för Liten (dvärg höna) var ju jätte duktig och la ägg där hon skulle , Örni är en snäll tupp Orange och Hildur-Hilda värper inte så då  tänkte jag kan ju dom få gå ut.. 
Varför lyssnar jag inte på mig själv.."Det går inte att vara hygglig/bussig mot djur".  Dom förstår inte skillnaden varesig det är en höna eller häst.
Nu blev det bara värre med stress   När inte sagda höns och tupp fick gå ut och in som dom brukar och Svarta gotlanshönan var helt som en tiger i buren och ville bara ut för där någonstans har hon en liten hög med väl gömda ägg.
Hela dagen har jag letat i buskar och snår ute med blåst och regnskurar      När Anders kom hem så hittade han två bon bakom stallet med två ägg i varje..Förstår inte att han alltid hittar saker 😉 Jag springer bara runt och letar.
Måndagen den 25 Maj
Nu är dom här alla... Sädesärlan ,Svalorna,Brun flugsnappare, Törnfågeln,Änderna, alla som kommer vart år och hittar sina speciella boplatser ,men vem är det som sjunger om natten? Har sten koll på katterna hoppas jag i alla fall när alla ungarna lyfter.
 
I år kommer nog kungsörnen att ha ungar vilket jag ser med viss fasa nu när hunden Arlett som är liten/gammal  och rör sig orytmiskt.

Lammen ska få sova ute i natt . Med ljud avstånd från mitt sovrum

Bruse lekte så intensivt med ungarna i dag att han stångade mig när jag kom för att ta det sedvanliga fotot för dagen och blev så förskräckt över sitt tilltag att han backade flera meter och sprang ifrån mig utan att jag hann reagera vare sig posetivt eller negativt..
Stackars Bruse ..
Han vet inte hur stor och stark han är och i bland uppför han sig som en lammunge. En snäll kille är det och jag är glad att ha beslutat ha han kvar över sommaren..
Lördag den23 Maj
Det har hänt en del här på gården ..Nu kommer ett referat
Att jobba med hemsida tar all kraft för det är så många ideér och när en är tänkt dyker en annan upp..Mitt i alla foto och texter så är det djur som pockar på uppmärkasmhet..Då har jag glömt hälften av vad jag vill åstakomma
.  I alla fall här är lite "nyheter".

Att djur inte vet sin ålder är ju helt klart ,för det talar ju ingen om för hunden,katten ,hästen eller lammet . Själv vet jag min ålder utan att titta i spegeln eller dopatesteln. Och varför det..? jo kroppen vet på timman hur gammal jag är. Och jag är medveten om ,,gör det ont här eller där ..påföljd och verkan  Men se den vetskapen har inte djur som lever nu,,,bara nu
Arlett (Whippet) är 14 år ser lite sämre och har troligen ett tryck på lilla hjärnan som gör att koordinationen inte stämmer..Viker framtassarna ,vobblar ibland när hon går och trillar när hon vänder sig om .Ja lite som vi när åldern tar ut sin rätt ett snesteg här och där 😉
Dessutom har hon ett blåsljud på hjärtat.  
Hon har inte ont av det och det bevisades här om dagen

Båda hundarna är ute och Bebis som `ser´ drar på en hare och Arlett hänger på tätt bakom . Det går fort .. så fort att vi inte märkte hundarna var borta för än senare  🤭.
 Anders tog bilen och letade i riktningen mot stora vägen och jag gapade och skrek ( har nog varit militär i mitt förra liv) deras namn här och i synavstånd från huset. VÄÄLLDIGT trötta hundar med röda slippsar kom så småningom.
Det som förvånar mig är att Arlett återhämtar sig så  mycket fortare än Bebis som bara är hälften så gammal Arlett är inte den som blir efter när det går fort så hon har inte sparat på krafterna... Jo då det är skador på bådas tassar och tår så Bebis kan knappast gå men malligare konvalicenter får man leta efter
Lammen vill jag ha inne på natten för nu har även räven ungar ..Hmm kanske räven hundarna jagade ...Om ungarna bara ligger någon halv meter från mamman så kan rävhonan hinna ta ungen/arna .. för som små sover dom väldigt hårt och hinner inte reagera.   Nu har vi ´mobila hagar´ på dagarna runt stallet och boningshuset
med grindar vilket gör ett himmla gap och tjat att "skynda på och släpp ut oss" när dom är i lammhuset så fort man visar sig...Nå. Nu växer alla fort och hoppas att jag törs ha ute på natten snart...MEN dom är ju så små mina bebis lammisar eller kanske inte 🤩
Bizet´s hovböld som inte var av det snällare slaget ,,har läkt fint och han är nu efter 5veckor ohalt. Ibland är jag både vet och hovslagare..-He he..

I dag har Elin och Jag varit och fixat sadlarna med Scarlett och Velvet hos sadelmakare /utprovare Jimmy som kommer ner 2ggr om året till Darves hästsport affär.  Han stoppade om hela hennes dressyrsadel. Och konstaterade att Elin sitter så rätt i sadeln med avtrycken av sittbenen att dömma..🙂 Kul att Elin får höra beröm från andra


Senaste kommentarer

06.04 | 22:18

Fin sida du har. Och jättefin och bra berättelse om era får och lamm / Liselotte

09.11 | 14:36

Vilken hönslyx Jättefint verkligen.

24.12 | 09:47

Vicken ryttare å kanotist kram från Lena

20.12 | 22:42

Härlig sida, härliga djur!